همان طور که مطالب پیشین با سایر شیرهای متداول در صنایع مختلف آشنا شدیم، حال نوبت به بحث در مورد یکی دیگر از شیرهای پر مصرف صنعت، به نام شیر صافی می‌رسد. پس بدون خواندن این مطلب، از شیر صافی استفاده نکنید 😉.

شیر صافی چیست؟

شیر صافی نوعی شیر است که با استفاده از یک قطعه توری مانند، باعث جلوگیری از عبور ضایعات و اضافات شناور سیال در مسیر لوله می‌شود. شیر صافی ممکن است در بالای پمپ‌ها قرار بگیرند تا آن‌ها را در برابر ضایعات ساختمانی که ممکن است در لوله باقی مانده باشد، محافظت کند. وجود اضافات در سیال باعث افت فشار می‌گردد که این امر اتلاف انرژی و خرابی دستگاه را در پی دارد. 


کاربرد شیر صافی

شیر صافی یکی از پرکاربردترین شیرها در صنعت به خصوص در صنایع خاص مانند آب و فاضلاب، نفت، گاز و پتروشیمی است. یکی از ویژگی‌های متمایز این شیر آن است که با هر نوع سیالی از جمله گاز، آب، روغن، بخار و حتی فاضلاب سازگاری دارد. این شیر برای سیالاتی با خورندگی بالا مانند آب دریا همواره یکی از پیشنهادات محبوب کارشناسان بوده است. 

استفاده از شیر صافی عمر سایر تجهیزات را طولانی‌تر می‌کند و از پمپ‌های گران‌قیمت، کنتور و سایر تجهیزات محافظت می‌کند.

نکته‌ای در مورد شیر صافی وجود دارد که کم‌تر به آن اشاره می‌شود و آن نکته این است که این شیر فقط برای حذف ضایعات نیست !! در بعضی از موارد برای استخراج موارد با ارزش از دریا که به‌راحتی نمی‌توان آن‌ها را یافت از این شیر استفاده می‌شود. 

برای استعلام قیمت، مشاوره پیش از خرید و سفارش شیر صافی با ما تماس بگیرید:


انواع شیر صافی 

تا بدین جای کار با شیر صافی و کاربردهای بی‌نظیرش آشنا شدیم. حال نوبت به انواع شیر صافی و ساختمان‌های متفاوت آن‌ها می‌رسد. به‌طور کلی شیر صافی از لحاظ جنس متریال بدنه، به پنج دسته شیر صافی برنجی، چدنی، کربن استیل، استنلس استیل و UPVC تقسیم می‌شود. هر جنس نیز دارای چند نوع متفاوت از شیر صافی است که به طور مفصل به هر کدامشان می‌پردازیم. 


شیر صافی برنجی

شیر صافی برنجی یکی از پر فروش‌ترین و پرکاربردترین انواع شیر صافی است که در موارد مختلفی مانند فیلترینگ، سیستم‌های گرمایشی، بهداشتی و پنوماتیک، انتقال بخار، آبیاری، خطوط انتقال گاز و نفت و انتقال مایعات غیر خورنده مثل بنزین استفاده می‌گردد. 

شیر صافی برنجی سیم ایتالیا

شیرآلات سیم ایتالیا یکی از برندهای مطرح در زمینه شیرآلات برنجی است که ساخت کشور ایتالیاست. شیر صافی برنجی سیم ایتالیا از جمله نوع با کیفیت شیرهای صافی موجود در بازار ایران است که در طول چندین سال حضور این برند در بازار ایران، به خوبی امتحان خود را پس داده است. 

شیر صافی 74ACRNL سیم ایتالیا از آلیاژ بدون سرب تولید شده است که دوست دار محیط زیست بوده و برای مصارفی چون آب آشامیدنی و بهداشتی گزینه مناسبی است. در شکل زیر می توانید ساختمان کلی شیر صافی بدون سرب سیم ایتالیا را مشاهده کنید:

شیر صافی برنجی سیم ایتالیا

شیر 74AOT نوعی دیگر از شیر صافی سیم ایتالیاست که برای مصارف صنعتی غیر از آشامیدنی و بهداشتی مناسب است و فشار کاری آن 20 بار است. سایز معمول این شیر از ½  تا 4 اینچ می باشد و حداکثر دمای کارکرد ان 450 سانتیگراد است. در شکل زیر می‌توانید عکس محصول را با ساختمان فنی آن به‌راحتی مقایسه کنید: 

شیر صافی برنجی سیم ایتالیا

تا به اینجای کار با دو مدل شیر صافی سیم ایتالیا آشنا شدیم. 

اما معرفی یکی از برندهای ایرانی شیر صافی هم خالی از لطف نیست؛ زیرا هم تولید با کیفیت کشور عزیزمان ایران است و هم از لحاظ مالی مقرون به صرفه است. 

شیر صافی برنجی کیز ایران

شیرآلات کیز ایران یکی دیگر از برندهای معتبری است که ولو ایران چندین سال است به تأمین محصولات این برند نام آشنای ایرانی می‌پردازد. شیر صافی کیز ایران دارای فشار کاری 16 بار است و تا سایز 2 اینچ هم به طور معمول موجود است. شیر صافی کیز ایران هم برای آب آشامیدنی و هم برای استفاده در صنعت مناسب است. 


شیر صافی چدنی

جنس چدن یکی دیگر از متریال‌های مورد استفاده برای تولید شیر صافی است که ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد. چدن (متشکل از آهن،کربن و داکتیل ) نسبت به برنج حالت سخت‌تر و شکننده‌تری دارد. میراب یکی از شرکت‌های معتبر تولیدکننده محصولات چدنی ایرانی، با تولید دو نوع متفاوت شیر صافی یکی از پیشنهادات کارآمد کارشناسان ولو ایران است. در ادامه با انواع شیر صافی‌های میراب آشنا خواهیم شد: 

شیر صافی چدنی تیپ Y میراب دارای دو مدل متفاوت با کاربردهای مجزا است. نوع فلنج‌دار این تیپ برای شبکه‌های آب‌رسانی، صنعتی و موتور خانه‌ای مناسب است و فشارکاری آن تا 40 بار است. ساختمان فنی و شکل ظاهری شیر صافی  Y شکل را  در تصویر زیر مشاهده می‌کنید:

شیر صافی Y شکل چدنی

نوع لایینینگ شده این شیر مناسب برای آب دریا با خورندگی بالاست و از نوعی لاستیک برای پوشش داخلی آن استفاده می‌شود تا از تماس مستقیم مواد خورنده با شیر جلوگیری کند.

نوعی دیگر از صافی چدنی میراب مدل T شکل است که مشخصات کارکردی آن شبیه به مدل Y شکل بوده و تفاوت آن در نوع توری آن است. توری داخلی تیپ T شکل به سه حالت استوانه‌ای، تخت و قوس دار تولید می‌گردد. شکل زیر تصویری از ساختمان فنی این شیر است. 

شیر صافی مدل T چدنی

نوع سوم صافی چدنی میراب، صافی یک سر فلنج است که در ورودی مکش پمپ ها و حوضچه ها قرار می گیرد. از مزایای این قطعه صافی می‌توان به نوع سفارشی بودن آن اشاره کرد که در هر سایزی (با توجه به دهانه ورودی) قابل تولید و تأمین است. 

شیر صافی یک سر فلنج چدنی


شیر صافی کربن استیل  و استنلس استیل 

کربن استیل و استنلس استیل متریال‌های دیگری هستند که از آلیاژ آهن و مقدار قابل توجهی کربن ساخته شده‌اند و دارای خاصیت ضد زنگ و ضد خوردگی هستند. تفاوت کربن استیل و استنلس استیل در میزان کروم آن‌هاست که شکل ظاهری متفاوتی نیز به هر دو جنس داده است. 

استنلس استیل دارای ظاهر شفاف است اما کربن استیل سطح مات دارد . اما نکته‌ای که این دو جنس را از هم متفاوت می‌کند این است که استنلس استیل دو نوع متفاوت  304 و 316 دارد که هر یک کاربرد جداگانه دارند. نوع 304 برای سیالات خورنده و نوع 316 برای سیالات با خورندگی بالا به خصوص آب دریا مناسب است. اما تفاوت در همین‌جا به پایان نمی رسد!! 

شیرهای استنلس استیل دارای دو نوع دیگر 304L و 316L هستند (البته انواع دیگری نیز دارد که ما به متداول‌ترین‌ها پرداخته‌ایم) که برای خورندگی‌های میان دانه‌ای و اتصالاتی که به جوشکاری نیاز دارند، مناسب است؛ به بیان ساده‌تر جوشکاری برای اتصال شیر صافی، باعث فقر کروم می‌گردد که یکی از عوامل مهم خوردگی شیر به حساب می‌آید. با این تفاسیر انتخاب شیر صافی‌ای که متناسب با شرایط سیال عبوری و نوع اتصال باشد، مهم‌ترین بخش است که مشورت با کارشناسان ولو ایران این امر را ساده و در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌سازد. 

شیر صافی کربن استیل و استنلس استیل


تفاوت شیر صافی با فیلتر چیست؟

این موضوع ممکن است سوالی باشد که ذهن شما را نیز درگیر کرده است. در این بخش می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم.

فیلتر وسیله‌ای که ذرات معلق را از گاز یا مایع معینی جدا می‌کند اما یکبار مصرف است. ولی شیر صافی مانند یک الک (قطعه توری شکل) عمل کرده و قادر به جداسازی ذرات درشت‌تر از هر نوع سیال عبوری اشت؛ به این معنی که دارای سه نوع توری متفاوت به لحاظ جداسازی است که شامل ذرات کوچک، متوسط و بزرگ است. تفاوت اصلی و مهم شیر صافی با فیلتر این است که می‌توان شیر صافی را برای مدت بسیار طولانی استفاده کرد و تنها هر چند وقت یکبار به صورت دستی آن را تمیز و سرویس نمود.


مزایا و معایب شیر صافی

تا بدین جای کار با شیر صافی، کاربردهای متفاوت آن و متریال‌های مورد استفاده در ساخت این شیر آشنا شدیم. حالا زمان آن رسیده که درباره مزایا و معایب این نوع شیر بیشتر بدانیم. پس با هم نگاهی به جدول زیر می اندازیم: 

مزایا
معایب
مقرون به صرفه بودن
تغییر جهت جریان باعث افت فشار در سیال عبوری می‌شود.
نگهداری آسان
امکان بروز  مشکل در اتصال فلنجی
انتقال حجم کثیری از رسوبات به قسمت غربال
امکان نشتی در قسمت درزگیر
مناسب برای جریال عبوری هم افقی و هم عمودی
باقی ماندن رسوبات در شیر که باید دستی تمیز گردد


مراحل نصب شیر صافی

ابتدا باید تمام سطوح ماشین‌کاری شده را با دقت بررسی کنید تا از عیب و نقص آن جلوگیری کنید و اطمینان حاصل کنید که قسمت مکش آن عاری از اشیاء خارجی است. کلیه فشارگرها باید با فلش بر روی بدنه شیر صافی که در جهت جریان قرار دارد نصب شود. برای نصب فشار دهنده‌های فلنج، پیچ فلنج باید به تدریج در جهت چرخش عقربه ساعت سفت شود تا همه پیچ‌ها محکم شوند.

اکنون می‌توانید ضمن بررسی هرگونه نشت در اطراف اتصالات، به تدریج سیستم را تحت فشار قرار دهید. اگر نشتی رخ داد، فشار سیستم را پایین آورده و مراحل نصب را از سر شروع کنید. 


نکات ایمنی که درباره شیر صافی باید حتما رعایت شود !!!

هنگامی که شیر صافی نیاز به سرویس یا تمیزکاری دارد حتما ابتدا فشار سیستم را به صفر برسانید سپس اجازه دهید تا کاملا خنک شود. بعد می‌توانید به آرامی درپوش آن را بردارید. اگر هنگامی که سیستم فشار بالایی را تحمل می‌کند، درپوش آن برداشته شود، امکان وارد آمدن خسارت جدی به سیستم و اپراتور آن وجود دارد. زیرا باعث پاشیدن آب داغ یا سیال اسیدی به بیرون می‌شود. 

نکته بعدی آن است که در تمیز کردن صفحات شیر باید نهایت دقت را به کار برد. پس از برداشتن صفحه باید آن را با استفاده از محلول تمیزکننده برای چند ساعت خیس کرده سپس با استفاده از برس، به آرامی آن را تمیز کنید. 

هرگز اجازه ندهید که ضایعات به دام افتاده در شیر برای مدت طولانی در آن باقی بماند، زیرا زدودن آن دشوار خواهد شد. همواره باید یک برنامه تمیز کاری منظم برای جلوگیری از گرفتگی صفحه‌ها شیر در روتین کاری خود داشته باشید. 


ممنون از زمانی که برای خواندن این مطلب گذاشتید. نظرات و سوالات خود را در قسمت انتهای صفحه با ما به اشتراک بگذارید.